洪湖·新滩展示中心 | 尤安设计

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]


640.webp.jpg

640.webp (1).jpg


How to make the space alive?Beings in nature grow upwards as an organic life

Growth is resistance to gravity


640.webp (2).jpg

640.webp (3).jpg

Organic architecture is animated architecture

With integrated flowing space

buildings and the environment interact with each other

to make the city an exhibit in front of the building


640.webp (4).jpg640.webp (5).jpg

Buildings can be floatable

The anti-gravity state of space

and details resemble the anti-gravity growth


640.webp (6).jpg640.webp (7).jpg

©是然建筑摄影

洪湖新滩展示中心实景图↑

(Photos of Honghu·Xintan Exhibition Center)


洪湖·新滩展示中心位于洪湖市新滩镇,东临长江,北连武汉,地处城市交通要道的交叉点上。我们希望通过“有机建筑”与“反重力”的设计,突破传统展示中心的设计局限,赋予空间以生命。

Honghu·Xintan Exhibition Center is located in Xintan Town, Honghu.We hope to break through the limit in design of traditional exhibition centers and make the space alive through organic architecture and anti-gravity design.


640.webp (8).jpg

区位分析图(Location Analysis)↑


640.webp (9).jpg

为了塑造一体化的建筑,我们实践了流动空间的设计:提取基地多边形的特征,形成五边形建筑母题。经过重叠、切割、倒角等操作,逐步生成螺旋形的流动空间形态。建筑不再以消极静止的状态存在,而是具有了一种生长的活力。

In order to form integrated buildings, we designed the flowing space: We make the building a pentagon according to the polygonal characteristic of the plot. Through overlapping, cutting, chamfering and other operations, we gradually generated a screwy flowing space.


640.gif

平面母题生长(Plane basis growing)↑

640 (1).gif

空间生成(Space generate)↑

640.webp (10).jpg

一层平面图(Plan of F1)↑

640.webp (11).jpg

二层平面图(Plan of F2)↑


640.webp (12).jpg

在建筑与环境关系的塑造方面,利用一体化的建筑形体,创造连续的景观界面。建筑内部,参观者沿坡道向上慢行,城市方向与公园方向的室外景观不断切换,移步异景;建筑外部,室内光影映射到室外,成为外部环境的一部分。

The integrated architectural form creates a continuous landscape. Inside the building, as visitors walk slowly along the ramp, they can see the outdoor landscape of the city and park alternatively. Outside the building, indoor light is reflected outdoor, becoming a part of the external environment. 


640.webp (13).jpg

连续的界面(Continuous interface)↑

640.webp (14).jpg640.webp (15).jpg

建筑与环境的交互关系↑

(Interactive relationship between the building and environment)


640.webp (16).jpg

螺旋式的流动空间向上攀升,具有一种漂浮感。为了强化这种反重力的特点,我们弱化了部分外露的结构,例如用植被将底部结构柱进行隐藏,以及尺度、色彩等方面的处理等等。

In order to highlight the anti-gravity characteristic, we have weakened some exposed structures. For example, we conceal the bottom structural columns with vegetation and deal with the structure in size and color. 


640 (2).gif

结构消隐(Concealment of structures)↑

640 (3).gif

通过Rhino推敲外观曲面(Curved surface designed by Rhino)↑

640.webp (18).jpg640.webp (18).jpg

©是然建筑摄影

内部庭院实景图(Photos of internal yard)↑


檐口截面呈现由内向外逐渐缩小的三角形,给人以向外延伸的视觉感受,增强了建筑的漂浮感。

Sectional plane of the cornice is in the form of a triangle diminishing from inside to outside, which gives people a visual sensation of outward extension and strengthens the sense of floating of the building. 


640.webp (19).jpg

檐口节点图(Cornice detail)↑

640.webp (20).jpg640.webp (21).jpg

©是然建筑摄影



640.webp (22).jpg


项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09047808号-12   |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照