成都东原·印长江 | JTL景观设计

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]

简约是动人的,它给人的情感留出更多自由的空間。

Simplicity is touching, which leaves more room for emotions.

JTL Studio用空间讲故事,一个住宅景观空间讲的故事可能安静,可能热闹,或许创新。无论如何都是“场地”自己的故事,都是真实的情感。当我们进入成都东原·印长江的时候,我们看到的不是风格的陈述、不是样式的修饰、不是细节的桎梏;我们看到的是简约的语言,是用空间讲故事的一种可能。

Space can tell us stories.The story told by residential landscape space may be quiet, lively,or innovative.Whatever the style is,it is the story of the"place",which shows true feelings and emotions.

Upon entering the site of Dowell·Riveria Impression,Chengdu,instead of style,form and detail,the first idea coming into our mind was the simple language as well as the possibility to tell stories with space.

640.webp.jpg

对于真正使用的大区居住项目来讲,我们觉得它反映出景观空间生活品质之间的一种契合,它能够让人更优雅的去沉淀“居住”的内涵。这是我们作为景观设计师最初的出发点。

For a large-scale residential development, its landscape spaces will reflect the quality of life. Good landscape space will allow people to experience the true meaning of “living” and lead an elegant life, which is the purpose of our design.

640.webp (1).jpg

640.webp (2).jpg

我们很庆幸的是,示范区展现出对居住的“观点”呈现到了大区的景观当中,真正意义实现示范区与大区的整体性。

Fortunately, the design idea about living in the exhibition area also penetrates into other landscapes throughout the development, ensuring a unified landscape style of the project.

640.webp (3).jpg

640.webp (4).jpg

大区场地空间的营造以克制的语言、技巧、手法述说简约中丰富的内涵,去展演住宅生动、优雅、精致的生活场景。我们认为这样的空间是动人的,她能触碰到每个人的内心。

Though created with simple languages, skills and techniques, the landscape spaces throughout the development have vividly interpreted the lively, elegant and fancy scenes of life. We believe that space like this will touch the heart of everyone.

640.webp (5).jpg

640.webp (6).jpg

640.webp (7).jpg

当所有的景观元素都准备妥当,植物构筑、灯光一一就绪,想到“可以把客人请到这个空间来了”的那一瞬间,会情绪高涨、让人感动。

Plants, lights and landscape architectures, when all these landscape elements are ready, we are extremely moved and excited at the thought of inviting visitors into the space.

640.webp (8).jpg

640.webp (9).jpg

640.webp (10).jpg

我们认为景观“语言”不必表达太多。“语言”应该保持沉默,让空间为景观表达。让自然环境中的阳光、树木、花草、流水跟住宅空间以一种默契的方式存在。

Instead of too much expression, we believe that landscape "language" should remain “silent” and allow the space itself to express the landscape. In this way, the residential spaces will keep in perfect harmony with the sunlight, trees, flowers, grass and water.

640.webp (11).jpg

我们希望中庭院表现出优雅的亲和力,因而让园路消解成庭院的一部分。公共和私密空间的相互渗透使人们能够体验各自空间里的生活。

We integrate the paths into the courtyard in the hope that the central courtyard will look elegant and welcoming; the public and private spaces penetrate into each other, allowing people to enjoy their life at ease.

640.webp (12).jpg

640.webp (13).jpg

大区住宅延续示范区简约的表达,没有多装饰性的符号

Following the style of the exhibition area, the residences are designed to be simple and elegant without excessive decorations. 

640.webp (14).jpg

640.webp (15).jpg

640.webp (16).jpg

通过将植物和流水引入到那些简单几何体中,各个景观要素创造了丰富的空间层次。简约的空间注入到最为平凡的熟悉的环境——休憩之中,促使人们重新认识平凡。

Plants and flowing water are introduced into simple geometric blocks, creating multiple space levels. Relaxing yourself in the elegant space with familiar environment around, you will have a brand new view of common life. 

水、植物、景墙、灯光的组合叠加


640.webp (17).jpg

640.webp (18).jpg

640.webp (19).jpg

640.webp (20).jpg

在庭院中,自然每天都展现一个不同的方面。庭院是住宅景观中展开的故事线引介着诸如光、风和雨这些自然现象,而使用者正在空间中发生着、叙述着各种各样的故事。

In the courtyard, nature presents different beauty every day. With light, wind and rain as the background, the stories between users are unfolding in the romantic courtyard. 

640.webp (21).jpg

▼木平台搭接的归家园路与植物的配合

640.webp (22).jpg

▼入户大堂与园路绿篱的交接组合

640.webp (23).jpg

▼礼品盒一样的树池充满生活的仪式感

640.webp (24).jpg

▼水景与归家园路的关系

640.webp (22).jpg

当柱子、墙体、格栅和单个的廊架要素被置于相互联系之中时,空间逐渐开始显示出一种更高层次的品质

When pillars, walls, grids and pergola are connected with each other, they contribute to a space of higher quality.

640.webp (25).jpg

640.webp (26).jpg

640.webp (27).jpg

640.webp (28).jpg

制造者与使用者之间没有对话,只是一味的生产、消费是无法创造出“活着”的场所。我们希望人们可以静下来体验与经营“景观场地”,同时“景观场地”给予相对的回应。这是一种随着时间越来越有魅力、让“景观场地”讲故事的思维。

It is impossible to create a “living” space without the dialogue between the creator and the users. We really hope that people can slow down to experience and interact with the “landscape space”. The idea that allows landscape space to tell stories will become more and more attractive as time goes by. 

640.webp (29).jpg

▼方案平面图

640.webp (30).jpg

项目名称:东原·印长江

项目地点:成都红牌楼

景观设计:JTL Studio Pte.Ltd

方案设计团队:刘展、Pax Ju、罗钦瑜、王小波

施工图设计:成都致澜景观设计有限公司

室外软装:重庆言瓷映画装饰设计工程股份有限公司

建筑设计:柏涛建筑设计(深圳)有限公司

景观施工单位:四川省绿茵园林景观工程有限公司

建成时间:2019.12景观面积:19800 

摄影:三棱镜景观建筑摄影 


项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09094079号-30   |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照