合肥中梁·华宇北麓雅院 | 上海集塔景观建筑设计有限公司

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]

640.png

640.webp.jpg


《道德经》中说:“五色令人盲目;
五音令人耳聋;五味令人口爽;
驰骋田猎,令人心发狂;
难得之货,令人行妨“。
守住本心将生活的本真融入景观空间,
用心感悟生命真谛,
斑驳水影尽显人与自然共生。

640 (1).png

640.webp (1).jpg


化繁去简,形皆由意,

少即是多,以小见大影射百味人生,

传达场所精神。


640 (2).png
640.webp (2).jpg


用现代手法演绎炫彩空间,

营造宜养宜居,

静享人文雅韵的人文空间。





1

场域  SITE


长丰县,安徽合肥市辖县,因境内大部分地区属清代寿州长丰乡而得名。取“长丰”为县名,寓意“长治久安,人寿年丰”。

项目位于长丰县双墩镇济水路与谯城路交口东北,地块内部较平整,东侧为规划支路,南侧有政府办公大楼以及在建的住宅小区,东南侧有现状住宅小区,北侧有规划九班幼儿园。周边生活、教育、医疗资源配套丰富,整个地块远离城区,离城市核心区域距离较远,周边安置小区居多。 


Changfeng, a county under the jurisdiction of Hefei City, Anhui Province, was named after Changfeng township of Shouzhou in Qing Dynasty. "Changfeng" is the name of the county, which means "long-term stability and longevity". The project is located in the northeast of the intersection of Jishui road and Qiaocheng road in Shuangdun Town, Changfeng County. The interior of the plot is relatively flat. The east side is the Planning Branch Road, the south side is the government office building and the residential community under construction, the southeast side is the current residential area, and the north side is the planned nine class kindergarten. The surrounding living, education and medical resources are abundant. The whole plot is far away from the urban area and far away from the core area of the city. Most of the surrounding resettlement areas are located.


场地周边配套设施优越,发展前景可期,北侧有规划九班幼儿园,会有噪音。设计团队希望通过制造更多的吸引点,促进客流涌入,提升人气及体验感。在景观上多以植物组团吸收噪音。


The surrounding facilities of the site are superior, and the development prospect is promising. There is a planned nine class kindergarten in the north, which will cause noise. The design team hopes to create more attractive points to promote the influx of passenger flow and enhance the popularity and sense of experience. In the landscape, they use duty groups to absorb noise.


640 (3).png

640.gif

  区位及基地实景图





2

 设计元素  DESIGN ELEMENTS


设计师从解构主义绘画大师毕加索画作上汲取灵感,将画中元素提炼、重组融入景观之中。


The designer draws inspiration from the paintings of Picasso, the master of deconstruction, and refines and reorganizes the elements in the painting into the landscape.

640 (1).gif

当解构主义遇上景观


640 (2).gif

▲ 解构推演过程





3

营造  CONSTRUCTION


回归生活本真

一墙之隔,犹抱琵琶半遮面

一路之间,大道至简

雾影婆娑,荡起满眼星光

你是故乡的追梦者,我们挽手相连

天青色等烟雨,我在雅院等你......


Return to life.

A wall apart, still holding Pipa half cover.

All the way to Jane.

The mist shadow whirled and the starlight filled the eyes.

You are the dreamer of your hometown. We are connected hand in hand.

I'm waiting for you in Yayuan.


640.webp (3).jpg
640.webp (4).jpg

示范区鸟瞰图


640 (3).gif

▲ 总平面图推演调整





640 (4).png


入口大气雅致的对景景墙,艺术雕塑映入眼帘,仿佛早已在这里恭候多时;入口踏道拾级而上,道路两侧乌桕夹径,给人以静谧探索的氛围;温润雅木,醇厚霜白,在当风吹过的时候,乌桕叶随风摇动,这一刻,是风动也是心动。


At the entrance, you can see the magnificent and elegant scenery wall and artistic sculpture, which seems to have been waiting here for a long time. The entrance steps up the road step by step, with Sapium sebiferum on both sides of the road, which gives people a quiet atmosphere of exploration. Warm and elegant wood, mellow and frosty white, when the wind blows, the Sapium sebiferum leaves shake with the wind. This moment is both wind and heart.




640.webp (5).jpg

简约素雅的折现景墙将示范区内外相隔

形成隐隐约约,犹抱琵琶半遮面的观景体验

使得景观空间空灵生动

更富有现代风情


640.webp (6).jpg
640.webp (7).jpg

她屈膝坐地

等待那个满载一船星辉的人出现

她很坚强也很脆弱

秋风摇曳树影

那是相遇的记号


640.webp (8).jpg





640 (5).png

穿过蜿蜒小道,犹如穿梭画廊之中,金属收边亦是画框,将前场风光聚焦在眼前。前场水景布置“未见水景先闻水声”灵动跌水与佛甲草的结合,也是一次动与静的结合。尽头端景放置金属雕塑,像一面镜子,也像是对生活的考量。


Through the winding path, like walking through a gallery, the metal edge is also a frame, which brings the front scene into focus. Forefield waterscape layout "before seeing the waterscape first hear the sound of water" clever drop water and Buddha nail grass combination, is also a dynamic and static combination. A metal sculpture is placed at the end of the scene, like a mirror, as well as a consideration of life.

640.webp (9).jpg

640.webp (10).jpg

640.webp (11).jpg

640.webp (12).jpg

640.webp (13).jpg

通往幸福的道路总是直的

因为她害怕别人迷路

路上总有些花花草草

石头在唱歌,花儿在微风中起舞

平凡快乐的人在后面跟着唱歌跳舞

这也许就是简单的快乐


640.webp (14).jpg
640.webp (15).jpg

夜色静美

繁星落入人间

洒在平静的水面上

老树在招手

星星眨着眼

你还在找回家的路吗


640.webp (16).jpg

640.webp (17).jpg

640.webp (18).jpg

水是景观的灵魂所在,它映射出天青色的天空、孤树、场所周边的一切,景墙上的灯光由墙上延伸到水里,是设计上的延续,也是对径向映射关系的打破。水是一扇窗口,垂影着周围的事物,走进它,映射出你的身影,更映射出你的心境。


Water is the soul of the landscape, which reflects the azure sky, lonely trees and everything around the site. The lighting on the landscape wall extends from the wall to the water, which is a continuation of the design and a break of the radial mapping relationship. Water is a window, hanging shadow around things, walk into it, reflect your figure, but also map your mind.

640.webp (19).jpg





640 (6).png

借用后场空间中设计互动阳光草坪,采用不同材料的风动装饰顶将空间赋予不同颜色,与微地形结合,打造静谧回归本真生活的半私密空间。丰富的植物,休息的座椅,灵动的雕塑,面对一片舒适的草坪空间,心情无比舒畅,如梦似幻,让人流连忘返。


The interactive sunny lawn is designed in the backcourt space, and the space is endowed with different colors by the wind decoration roof of different materials, which is combined with the micro-terrain to create a semi-private space that is quiet and returns to the real life. Abundant plants, chairs for rest, smart sculptures, facing a comfortable lawn space, the mood is very comfortable, like a dream, let people linger.
640.webp (20).jpg
640.webp (21).jpg

草坪结合特色构筑物,场地里面的每个细节都展示到位,设计师将材料、元素、色彩及照明简化到最少,在每一个细节上都要深思熟虑,施工上更是一丝不苟,精工细作,来满足现代人对于回归本真生活的追求。


The lawn combines with the characteristic structure, and every detail in the site is displayed in place. The designer simplifies the materials, elements, colors and lighting to the minimum. He has to consider every detail carefully, and the construction is meticulous and meticulous to meet the modern people's pursuit of returning to the real life.



640.webp (22).jpg

640.webp (23).jpg


彩虹色的玻璃错落有致堆叠

沉淀着彩虹似的梦

寻梦...

鹿在前方

抬头仰望天空

星辰和大海近在咫尺

何以为家

北麓雅院


The rainbow-coloured glass is scattered and stacked

Is the sediment of a rainbow-like dream

Dreams...

The deer in the front

Look up at the sky

The stars and the sea are near at hand

Why for the home

High mountain and hospital





4

材料 MATERIAL



小品雕塑篇


640 (7).png

景观小品让景观更有情境,不仅造型精致优美,而且更赋予精神上的享受,艺术源于生活中,才会被大众吸引,赋予情感的同时,传达一种正能量。设计师根据场地的性质,在景观空间中置入雕塑小品,让整个空间充满趣味以及玩赏性。


Landscape sketch makes the landscape more situational, not only delicate and beautiful, but also gives spiritual enjoyment. Art comes from life, which can be attracted by the public, endowing emotion and conveying a positive energy. According to the nature of the site, the designer puts sculpture pieces into the landscape space to make the whole space full of fun and enjoyment.



材料运用篇


亦虚亦实,清透空灵。精致而不张扬的材料选取表达了设计师至简的场地风格定位。芝麻白、芝麻灰、芝麻黑仿生生态石、沥青、深浅砾石、竹木等材料运用令设计师创造的空间简洁明快。立面材料主要以不锈钢、雪花白、穿孔板、玻璃砖为主,凸显质感丰富。水景主要是中国黑,给人视觉上的沉静。


It is also empty and solid, clear and ethereal. The exquisite and unobtrusive material selection expresses the designer's site style orientation. Sesame white, sesame grey, sesame black bionic ecological stone, asphalt, deep and shallow gravel, bamboo and wood materials make the space created by the designer concise and lively. The facade material is mainly made of stainless steel, snow white, perforated plate and glass brick, with rich texture. The waterscape is mainly Chinese black, which gives people a visual stillness.


640 (8).png





5

设计师寄语 REMARKS



回归本真,诗意人生,平凡中遇见,形简归一,只为获得简单的愉悦。

我们构建的是一处至简、闲适的雅院,清馨精致的空间给人开敞舒适之感,通过开合有致的空间序列,将观赏者一步步引入雅院,凝神静思,驻足中庭,时间宛若静止,那些逝去的时光透过斑驳的光影照进我们的心房,折射出美好的未来。

项目落地绝非易事,感谢各方团队积极配合工作!


Return to the true, poetic life, meet in the ordinary, simplified form, only to get simple pleasure.

We build a to Jane, leisurely and comfortable elegant courtyard, travel.like delicate space gives a person with a comfortable open, through the opening and closing of space sequence, step by step, the viewer to court, peaceful meditation, atrium, time like the rest, those who lost time through the dappled light shines into our heart, reflects the bright future.

Project implementation is not easy, thanks for the active cooperation of all teams!


640 (4).gif





▎项目信息


名称:中梁·华宇北麓雅院


开发商:中梁地产集团 华宇集团


景观设计:上海集塔景观建筑设计有限公司


景观施工:浙江立昂市政园林建设有限公司


项目位置:安徽省合肥市长丰县


景观设计面积:3309㎡


设计时间:2020年7月


建成时间:2020年9月


项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09094079号-30   |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照