皖赣旭辉·滨湖江来示范区 | 山水比德

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]

640.webp.jpg

漫步在阳光洒落的林荫道上,感受邻里温情...
抚摸红砖的肌理,感受艺术经典的传递...
坐在富有情调的街角,品一杯咖啡感受时光的流淌...





01 项目背景
PROJECT BACKGROUND

项目位于安徽省合肥市站前路与青龙路交口东300米,紧邻地铁3号线站点,在滨湖系高智生活区内,打造SMILE美学立面、城市BLOCK街区,同时拥享两纵三横的立体交通、鲜氧公园、前沿人文、潮流商业等规划配套,城市未来生活场景尽在眼前。

The project lies 300 meters east of the intersection of Zhanqian Road and Qinglong road in Hefei city, Anhui province. Close to Subway Line 3, the project is within Binhu West High Intelligence Living Area. Created with a SMILE aesthetic facade, it is a city block enjoying three-dimensional traffic consisting of two vertical and three horizontal streets. With fresh oxygen parks, frontier culture, fashion business in planning, the future life scene of the city block is close at hand.


▽区位分析

Location Analysis

640.webp (1).jpg

一条市政街道衔接东西两个住区及幼儿园等配套,组成滨湖江来微笑街区。这是皖赣旭辉在合肥打造的首个城市BLOCK街区,全国首批微笑生活馆。在设计上从人性需求出发,注重活力氛围的营造,运用合理有序的街道布景,将个性特色的商业元素融入其中,打造活力友好的共享街区。


Two settlements connected by a city street and kindergartens combine to form Binhu Jianglai Smile Block. It is the first city block built in Hefei by Wan’gan CIFI, and also one of the first smile life museums in China. The design of the project is based on human needs, pays attention to the creation of a dynamic atmosphere. Through a reasonable and orderly street setting, individualized business elements are integrated into the project to build a dynamic and friendly shared block.

▽地块整体结构及总平面图

Structure and Plan

640.webp (2).jpg






02 街道研究
RESEARCH PROJECT

伟大的街道创造伟大的价值
GREAT STREETS CREATE GREAT VALUE


聚焦到示范区街道,我们思考如何激发街道活力,使这条街道成为人们温暖记忆里必不可缺的部分。对街道进行多方面研究,来推导设计的方式。


In designing the street in the demonstration area, we hope that the vitality of the street can be aroused so that the street can bring warm memories to people as an integral part. Therefore, we conducted multiple studies to figure out the design style.


▽设计思维流程 

Design Thinking Process

640.webp (3).jpg

640.webp (4).jpg

▽街道设计共性原则 

The common strategy of street design

640.webp (5).jpg

▽街道设计的“需求金字塔” 

Pyramid of needs

640.webp (6).jpg

通过研究各地区城市街道设计导则及国内外经典街道案例,得出我们的街道应具有共享性,舒适的街道尺度,人文共生,植物季相变化,公共艺术氛围等…


By studying classic streets at home and abroad, we think the street should own shareability and have a comfortable street scale; meanwhile, ecology and humanity should coexist on the street with plants blooming at different times, presenting a public art atmosphere.





03 设计概念
DESIGN CONCEPT

摩登时尚共享街区

MODERN LIVING COMMUNITY


我们提供的不仅仅是舒适的空间,更是多维度社区生活体验的美好家园,更优的生活配套、更好的邻里互动、更多的社区活动。街区植入微笑主题,希望通过无处不在的微笑元素,传递给人们快乐的能量,来积极乐观的面对生活。


What we offer is not only a comfortable space but also a wonderful home that can bring people multi-dimensional community living experience, superior living facilities, better neighborhood interaction, and more community activities. The block is themed on the smile. We hope to deliver happiness and positive energy to people through smile elements everywhere so that they can face life positively and optimistically.

▽设计定位

Design Positioning 

640.webp (7).jpg

24h摩登时尚共享街区
24h modern and fashionable shared block

如今的人们已不满足于传统的工作,居住,休闲分离的一元化生活模式。工作、生活、休闲高度融合、渗透的高品质、复合型、圈层化的多元社区才是理想生活的新标杆。


Nowadays, people are no longer satisfied with the traditional unified lifestyle featuring the separation of work, residence, and leisure. And a high-quality, compound and multi-layered diverse community has become a new benchmark for an ideal life. In the community, work, life, and leisure are highly integrated. 


▽街区设计策略
Block Design Strategy

640.webp (8).jpg




04 设计呈现 I 
SCHEME PRESENTATION I 

一期示范区   
PHASE I 

在这里,售场不只是舒适的空间,更是多维度社区体验的摩登时尚共享街,是承载理想生活希冀的场景,是未来优质的生活配套、和睦的邻里互动及丰富的社区活动的预演。

What we offer is not only a comfortable space but also a wonderful home that can bring people multi-dimensional community living experience, superior living facilities, better neighborhood interaction, and more community activities. 


▽街区鸟瞰实景
Block Real Scene Aerial View

640.webp (9).jpg

从入口的街区活力广场到归家的入口广场,从室外的商业体验到灵活的弹性口袋空间,街道的两边接连排布着全天候无人超市、安心药房、阳光花房、社区活动中心、亲子烘焙、沙龙、干洗屋、便利店、社区大堂和轻食店,满足居民的社区生活、运动、文创娱乐和亲子家庭的需求,打造工作、生活和休闲高度融合渗透的高品质、复合型、圈层化的多元社区。


Dynamic square from the entrance to the block to home entrance square, from outdoor business experience to flexible elastic pocket space, on both sides of the street have arranged Block Business,meet the residents of community life the demand of the sports and entertainment and parent-child family, working life and leisure create high fusion penetration composite epitomizes the diverse community of high quality.


▽街区业态分布

Block Business Planning

640.webp (10).jpg




 街道空间   
STREET SPACE

在研究剖析众多国内外案例后,灰砖的肌理和林荫下的阳光共同铺就了社区街道舒适近人的尺度,与四季变化的季相植物一道,共同叙述出有沉淀和归属感的记忆。


After studying and analyzing many domestic and foreign cases, the gray brick texture and sunshine under the shade jointly paved a comfortable and accessible scale of the community street. Together with seasonal plants with four seasons, they narrated the memory of precipitation and sense of belonging.


▽入口广场空间分析

Entrance Square Analysis

640.webp (11).jpg

▽街道剖面

Street Section

640.webp (12).jpg


在温暖的街区中,处处都是微笑的印记:微笑洋溢着旭辉乐观的生活态度,也寄予了对美好生活的期许,更以温润的姿态抹平了冷峻的棱角,散发出温馨的柔软。


In the warm streets, everywhere is the mark of the smile: the smile is permeated with the optimistic life attitude of Xuhui, but also placed in the hope of a better life, more with a warm attitude to smooth the cold edges and corners, emitting a soft warmth.


▽入口广场鸟瞰效果图
Effect Picture Aerial View 

640.webp (13).jpg

▽商业外街外摆空间

Commercial Space

640.webp (14).jpg

▽微笑斑马线

Smile Zebra Crossing

640.webp (15).jpg

微笑斑马线在白天以上扬的嘴角,亲和地迎接每一位来往的过客;而在黑夜中,透光混凝土则如同家门前永不熄灭的夜灯,照亮每一个游子归家的路。与道路齐平的高度则保证了行人的安全舒适性,同时以限制机动车车速的方式构建行人友好型的街道。


Smiling zebra crossing in the daytime with upturned corners of the mouth, friendly to meet each passing passenger; In the dark, the pervious concrete is like a night light that never goes out in front of the house, illuminating the road for each traveler to return home at the level of the road to ensure the safety and comfort of pedestrians, and at the same time, building a pedestrian-friendly street by limiting vehicle speed.


▽沿街商业实景

Commercial Space

640.webp (16).jpg

▽街道铺装样式

Mat Formation Analysis

640.webp (17).jpg

在路口,渐变的铺装吸引路人由外及里进入街道,延续的调色铺装则引导路人深入地探索社区店铺,深色的铺装区分了商业外摆的范围;入口规整的方形铺装分明予住宅入口以仪式感,而艺术空间入口则由人字缝铺装鲜明地界定。


At the intersection, the gradual pavement attracts passers-by to enter the street from outside to inside, while the continuous pavement with mixed colors guides passers-by to explore the community shops deeply. The regular square paving at the entrance gives the residential entrance a sense of ritual, while the entrance to the art space is clearly defined by the herringword paving.


▽无限灯设计

Infinite Lamp Design

640.webp (18).jpg

以相对而立的镜面艺术装置作为街道的对景,制造街道无限延伸的视觉错觉,拱形的语汇与建筑同出一体,在契合整体的同时为街道增添艺术时尚感。


The mirror art installation is used as the opposite scene of the street to create the visual illusion of the infinite extension of the street. The arched vocabulary is integrated with the building, which adds the sense of art and fashion to the street while fitting into the whole.




售楼空间


SALES SPACE

售场空间作为沿街立面的一部分,在传统售楼处所强调的品质与尊贵感之外,也提升了街道的美感层次。镜面水景空间将售楼展示界面拉长,吸引人们驻足观赏。


As a part of the facade along the street, the sales space not only emphasizes the quality and dignity of the traditional sales space, but also improves the aesthetic level of the street. The mirrored waterscape space will elongate the display interface of the sales building, attracting people to stop and watch.

640.webp (19).jpg

640.webp (20).jpg





口袋空间 
POCKET SPACE

建筑以四个模块化体量为基础进行组合设计,结合交通空间及灰空间形成小型口袋公园,丰富界面层次,也为社区生活带来更多趣味性。相互渗透的多重空间层次共塑缤纷生活场景,创造有温度,多维度的社区生活体验。


The building is based on the combined design of four modular volumes, combining the traffic space and grey space to form a small pocket park, which enriches the interface level and brings more interest to the community life. The multiple space levels that infiltrate each other form colorful life scenes together, creating a warm and multi-dimensional community life experience.


▽口袋空间分析

Pocket Space Analysis

640.webp (21).jpg

640.webp (22).jpg


建筑门廊形成的口袋空间,为街道提供了生活化的空间场景。售楼建筑前水景一直延伸至半室内空间,展现空间的连贯性,使街道更为整体和艺术。人们可以上到二楼的平台,休憩谈天,美好的街景尽收眼底。


The pocket space formed by the porch of the building provides a living space scene for the street. The water in front of the sales building extends to the semi-indoor space, showing the coherence of the space, making the street more integral and artistic. People can go to the platform on the second floor to have a rest and talk, and have a good view of the street.


▽口袋空间分析

Pocket Space Analysis

640.webp (23).jpg

▽中心水景实景
Real Scene Aerial View

640.webp (24).jpg

中心水景增聚人气,是邻里交流的场所,也可作为社区活动的弹性空间。台阶丰富空间的层次感,立体感,划分空间功能。人们可以在这里或停留驻足,或谈天说地,留下快乐的记忆与温情。


The center waterscape increases the popularity, is the place for neighborhood communication, but also can be used as the elastic space steps of community activities to enrich the sense of spatial hierarchy, three-dimensional sense, division of space function people can stay here or stop, or chat, leaving happy memories and warmth.




 小区主入口  
MAIN ENTRANCE 

入口广场结合建筑连廊,利用林荫树阵,轴线铺装和镜面水景营造空间的仪式感。地面铺装形式和门楼圆拱形式相对应,随着音乐跳动的跳泉和发光树池的设计,整个空间设计元素统一和谐,充满艺术感和趣味性。


The entrance square is combined with the architectural corridor, using the shade tree array, the axis paving and the mirrored water feature to create a sense of ritual space. The ground paving form corresponds to the arch form of the gate tower. With the design of the jumping spring beating with music and the luminous tree pool, the whole space design elements are unified and harmonious, full of artistic sense and interest.


▽小区主入口空间分析

Main Eentrance Analysis

640.webp (25).jpg

640.webp (26).jpg

640.webp (27).jpg


05 设计呈现 II 
SCHEME PRESENTATION II 

  二期示范区 
PHASE II 

这里是真实大区的预览。细致入微地考量,日常生活场景的重现,回归自然平静之中,让观者身临其境便有家的感觉。


Here is a preview of the real area, carefully considered, the reproduction of daily life scenes, return to the natural calm, so that the viewers will feel at home.


▽鸟瞰实景

Real Scene Aerial View

640.webp (28).jpg

▽大区设计理念-微笑生活博物馆 

Design Concept-SMILE LIFE MUSEUM


捕捉每一个弧度的优美,把握每一分设计的精度,激发每一个人对生活本质的追求,让微笑从设计中真正融入每一个人生活中。

Capture the beauty of every radian, grasp the precision of every design, inspire everyone to pursue the essence of life, let the smile from the design truly into everyone's life.


640.webp (29).jpg



台地空间  


PLATFORM SPACE

从高挑的拱门的进入,是一处静谧的台地空间。简洁的整形灌木,点缀其间的圆形灯,洋溢着家的温馨宁静。精致的台阶和金属扶手,给人归家的尊贵感。拾级而上,拾取生活的快乐与幸福。沉浸在艺术的气息中,让每一个归家的人可以静心享受家的氛围。


From a tall arch into, it is a quiet platform space compact plastic shrubs, dotted with circular lamp, with a warm and quiet The steps of the delicate and metal armrest, give a person exalted feeling of home Ascend the stairs, pick up the life of happy and well-being immersed in the artistic breath, let each home people can enjoy the atmosphere of home of meditation.


▽入口台地空间立面图

Elevation Map

640.webp (30).jpg

▽入口台地空间剖面图

Profile Map

640.webp (31).jpg

▽台地空间实景

Real Scene Aerial View

640.webp (32).jpg

640.webp (33).jpg

台阶采用浅色铺装,结合灯带,打造一种悬浮感。错落的金属扶手设计也增加了空间的丰富性。两侧的自然生态的绿色植物,让人们放松身心充满期待。


The light-colored pavement is used for the steps, and the light belt is combined to create a sense of suspension. The scattered metal handrail design also increases the richness of the space. The natural ecological green plants on both sides make people relax and look forward to it.


▽植物空间设计细节

Design Detail

640.webp (34).jpg

灌木与黑色金属装饰带交错布置,结合半圆形压膜玻璃灯,使空间充满艺术感和记忆性。


The interlaced arrangement of shrubs and black metal decorative strips, combined with semi-circular laminated glass lights, makes the space full of art and memory.






林荫中轴 
MAIN ENTRANCE 

挺拔秀丽的乔木,列植其间,整形灌木将空间变得柔和亲切,在归家的途中,减轻视觉的疲劳,享受舒适自然的风景。道路中间是规整的造型水景,低矮喷泉和暖色灯光点缀其间。道路两侧是定制的艺术灯具,柔和的光线静静照亮路面。道路的端头是金属艺术雕塑和洁净又充满艺术感的马赛克景墙。映照着暖色灯光,让回家的道路充满仪式感,令人心生向往。


Tall and straight trees, with beautiful avenue system, meanwhile, become the space soft kind plastic shrubs, on our way home, alleviate visual fatigue, enjoy comfortable and natural scenery of the modelling of the middle of the road is neat waterscape, low dotted with fountains and warm color lights On both sides of the road is the art of custom lamps and lanterns, downy light illuminates the road is the end of the road is quietly metal art sculptures and clean and full of artistic Mosaic wall sign Reflects the warm light, let the road home is full of sense of ceremony, makes the heart born yearning.


▽中轴鸟瞰实景

Real Scene Aerial View

640.webp (35).jpg

▽林荫中轴空间

Tree-lined space

640.webp (36).jpg

640.webp (37).jpg

640.webp (38).jpg

640.webp (39).jpg

走在林荫树阵与水景营造舒适清新的,轴线仪式感空间中。树木的倒影映衬在清澈的水中,微风拂过,仿佛静止在这美好时光里。


Walking in the shady tree array and the water features create a comfortable and fresh atmosphere. The reflection of the trees in the ritual-axis space is reflected in the clear water, and the breeze is blowing, as if they are still in the good time.


▽中轴空间设计细节

Design Detail

640.webp (40).jpg

640.webp (41).jpg

640.webp (42).jpg

640.webp (43).jpg

▽马赛克景墙设计细节

Design Detail

640.webp (44).jpg

轴线尽端弧形马赛克景墙,怀抱着每一个归家的人。精致的马赛克拼砖,金属以及水刷石材料的结合,使景墙充满细节与艺术性,每一寸都是手工砌筑的温度。


The arc-shaped Mosaic wall at the end of the axis embraces the delicate Mosaic tiles of every person who returns home. The combination of metal and water brush materials makes the landscape wall full of details and artistry, and every inch is the temperature of manual masonry.


▽灯具设计细节

Design Detail

640.webp (45).jpg

两侧阵列的定制古铜色金属灯具,增加了空间的精致感与沉稳性。与绿篱互相穿插的草坪灯,强化了轴线空间的序列感和趣味性。


The customized bronzed metal lamps on both sides of the array increase the sense of delicacy and stability of the space, and the lawn lights interspersed with the hedges, strengthening the sense of sequence and interest of the axis space.


▽植物空间细节

Design Detail

640.webp (46).jpg

640.webp (47).jpg





施工过程中的故事

Some construction stories


640.webp (48).jpg

△施工过程中初见雏形的街道售楼处界面

The embryonic street sales office interface in the process of construction


640.webp (49).jpg

△二期示范区入口台阶空间建造过程 

The platform space building process





640.webp (50).jpg

结语

Conclusion


在这个快速发展的社会里,大家已不能满足于一元化的生活方式。因此工作、生活、休闲高度融合、渗透的高品质、复合型、圈层化的多元社区才能提供人们理想的生活状态。希望这个共享街区未来可以充满活力与快乐,拉近邻里之间的距离,成为人们记忆里最美好的街道。

In this fast-developing society, people are no longer satisfied with a unified lifestyle. Therefore, what can provide people ideal living conditions can be nothing but a high-quality, compound, and multi-layered diverse community where work, life, and leisure are highly integrated. We wish the shared block will be full of vitality and joy in the future, bring neighbors closer together, and become the most beautiful street in people's memories.





| 项目信息

项目名称:皖赣旭辉·滨湖江来示范区

委托业主:旭辉集团·皖赣区域集团

业主团队:孟广超、周炳玥、母莉娜、邹翔、程军、娄梦玲、谢凯、马君飞、杨晓光、彭标、查红兵、方立青

景观设计:山水比德上海设计院事业六部

建筑设计:成都基准方中建筑设计有限公司

景观施工:上海沪虞园林绿化有限公司

景观摄影:三棱镜建筑空间摄影

项目地点:安徽省合肥市肥西县

设计面积:20000㎡

设计时间:2020年2月

建成时间:2020年11月


项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09094079号-30   |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照